Volgens de visie van Natuurfontein creëren wij jeugdherinneringen bij de kinderen 

Maar hoe ontstaan deze herinneringen en welke worden dat? In hoeverre hebben wij invloed op de jeugdherinneringen die de kinderen bij Natuurfontein maken?

Daarvoor graaf ik terug naar mijn eigen jeugdherinneringen. Vaak moet ik lachen om wat nu uiteindelijk mijn herinneringen zijn. En de betrokkenen zijn zich vaak niet bewust van de invloed die zij hebben gehad op mijn verdere ontwikkeling als persoon. 
 
De scouting, daar denk ik met veel plezier aan terug, omdat ik de kans zag ertussenuit te knijpen en een klein stukje verderop heerlijk met mijn voeten in een beekje pootje te baden en kikkervisjes te vangen. Je kan je voorstellen dat de groepsleiding en mijn ouders niet het idee hadden dat ik het naar mijn zin had bij de scouting. Maar toch is deze natuurervaring heel erg belangrijk voor mij geweest en mijn vorming tot natuurliefhebber.

Zo heb ik mijn groep 5 docent die heel veel met natuur deed zeer hoog staan. 

Bijen houden, kuikentje uitbroeden en de schooltuinen onderhouden was bij hem de les. Toen ik na 20 jaar vertelde wat voor een indruk dat op mij heeft gehad, keek hij mij aan met een verbaasde blik en kreeg ik de indruk dat hij niet het idee had dat ik als klein meisje erg veel aandacht had voor zijn lessen. 
 
Een jeugdherinnering waar ik vaak over vertel, is dat ik tijdens een wandeling met mijn moeder op het strand werd overvallen door een enorme hagelbui met hagelstenen zo groot als suikerklontjes. Geen fijne ervaring, maar wel iets waar ik nu nog steeds over praat.
 
Zo ben ik er achter gekomen dat je als begeleider niet weet welke herinnering er bij welk kind blijft hangen, en wat er voor hun uiteindelijk een fijne dierbare jeugdherinneringen zal worden. Wat ik wel weet, is dat iedere persoon die bij mij een fijne jeugdherinnering heeft achter gelaten, mensen waren die met veel plezier en met passie hun werk deden.
 
En dat is wat wij bij Natuurfontein proberen te bewerkstelligen. 

We moedigen begeleiders aan om zich te ontwikkelen in hun talenten en deze vanuit hun hart over te dragen aan de kinderen, want zeg nou eerlijk: wat is er nou mooier dan naar mensen te kijken die hun werk met passie doen.

Conclusie: er zijn dingen die je als  kind op dat moment als stom bestempeld, welke later een hele dierbare herinnering voor je worden. Door andere ervaringen worden dingen in het verleden ook steeds belangrijker en vormen de puzzel tot de persoon die jij aan het worden bent. 

Monique van Loenen

Eigenaresse & Adviseur Pedagogiek