Tien jaar geleden wilde ik ‘iets’ doen om het pestprobleem bij kinderen te verminderen.

Als pedagoog staat het welbevinden van kinderen natuurlijk hoog op mijn wensenlijst. Ik kwam in aanraking met stichting Omgaan met Pesten en besloot hun opleiding tot trainer te gaan volgen. Vooral de Sta Sterk training sloot ik in mijn hart: lekker praktisch met precies díe inhoud waarop gepeste kinderen volgens mij echt zitten te wachten. Dat het een uitstekende training is, bleek in de jaren daarna waarin ik de Sta Sterk training heb onderbouwd.

Door toeval kwam ik Monique tegen die net begonnen was met Natuurfontein op het WG-terrein. Het klikte. We deelden natuurlijk ons ‘hart voor kinderen’. Ik bewonderde daarnaast haar ondernemingszin. Monique vond het prima als ik ’s avonds de natuurfonteinruimte gebruikte voor mijn jongeren-trainingen en ik gaf als tegenprestatie korting op de Sta Sterk trainingen voor de natuurfontein-kids. Zo werken we nu al jaren samen.

Ik geef voor Natuurfontein een aangepaste training voor kinderen van 6 en 7 jaar: 6x een uur. De meeste kinderen die meedoen, worden helemaal niet gepest, maar zijn volgens de ouders wel vatbaar hiervoor, omdat ze wat meer timide zijn of wat minder snel voor zichzelf opkomen. De lessen zijn een mix van praten, oefenen, een actieve spelvorm en iets creatiefs. De deelnemers bouwen hun zelfvertrouwen op, leren wat grenzen zijn en weten heel praktisch: wat kan ik doen/zeggen als iemand over mijn grenzen gaat, en hoe sta ik daar dan bij en hoe kijk ik daar dan bij.

Ouders geven altijd aan dat hun kind vooruit is gegaan, soms veel en soms wat minder. Ieder kind heeft zo zijn eigen weg te bewandelen. Op de ouderavond laat ik de ouders zien wat ik doe zodat zij hun kind verder kunnen ondersteunen in het proces van grotere weerbaarheid.

Soms vragen ouders mij: ‘maar ik vind een wereld waarin ook ‘zachtheid’ er mag zijn, heel fijn;

Ik wil helemaal niet dat iedereen maar zeer gehaaid wordt.’ Ik ben het daarmee eens; ik wil ook een wereld waar ruimte is voor zachtheid en waar de mensen aardig en begripvol tegen elkaar zijn. Dus ik leer kinderen geen agressief gedrag, maar assertief gedrag in de situaties die daarom vragen. Pestslachtoffer zijn heeft heel veel nare gevolgen, dus dat moeten we zien te voorkomen. Mensen moeten dus leren om op te komen voor zichzelf én voor een ander, en leren dat ook anderen grenzen hebben.

Dat is ook precies de reden dat ik na enkele jaren de training Boosheid de Baas heb ontwikkeld. Om ook voor pesters een training te hebben, en voor kinderen met ‘korte lontjes’. Pesters zijn er in alle soorten en maten, en zijn soms kinderen met korte lontjes en soms niet. Mijn uitgangspunt is hier: alle kinderen zijn leuk; alleen hun gedrag is niet altijd leuk – voor zichzelf en anderen. Ik kan hen helpen kun gedrag te veranderen. Ook hier weer: met lekker praktische handvatten.

Ouders die meer informatie willen, of hun kind willen opgeven, kunnen bellen of mailen naar 06 22489927, margo@aanpakpesten.nl. Of kijk op www.aanpakpesten.nl.

Margo Henderson, trainer van de Sta Sterk training, Boosheid de Baas bij Natuurfontein